opc_loader

Menu

https://www.kweekkast.nl/kweektent-kopen/garden-highpro/

Maak de tuin klaar voor de nachtvorsten en haal vorstgevoelige planten en bollen naar binnen. In het voorjaar mogen ze weer naar buiten voor het nieuwe tuinseizoen.

Tip 1: zet kuipplanten binnen

Niet winterharde planten zoals tropische of mediterrane planten in pot kun je zodra het ’s nachts gaat vriezen het beste binnen zetten. Soorten die in het blad blijven staan hebben een lichte ruimte nodig, bladverliezende soorten kunnen ook in het donker gezet worden. Let op dat de grond niet helemaal uitdroogt en dat de ruimte vorstvrij is. Om ruimte te besparen kunnen de takken worden ingekort. In het voorjaar, zo rond half mei kunnen kuipplanten weer naar buiten en zullen ze weer mooi uitlopen.

Tip 2: zomerbollen bewaren

Zomerbollen zoals Dahlia houden niet van vorst in de grond. Haal ze uit de grond of pot en laat ze overwinteren in een kist met zaagsel of kranten. Stengels knip je als het nodig is tot ongeveer 15 centimeter terug. Ze moeten niet te nat, maar ook niet te droog liggen. Te natte bollen gaan rotten, te droge verschrompelen. Controleer ze dus regelmatig en leg ze of droger of maak ze licht vochtig met een plantenspuit. Vanaf ongeveer april kun je ze weer in potten planten. Geef dan ook weer water. De warme binnentemperaturen zorgen dat ze eerder in bloei komen. Of poot ze vanaf eind april, half mei direct in de volle grond.

Tip 3: planten beschermen tegen vorst

Heb je tuinplanten die wel tegen een beetje vorst kunnen, maar matig winterhard zijn? Dan pak je ze gewoon in! Vooral wintergroene planten met hun oorsprong in warme streken en die in pot staan, kunnen last hebben van de kou. Ze blijven via het blad vocht verdampen en hebben dus ook water nodig, maar bij vorst lukt dat niet. Geef bij vorst overigens geen water. Pak de pot bijvoorbeeld in met noppenfolie zodat de potgrond niet bevriest, hang een warm lichtsnoer in de plant, of omwikkel ze met rietmatten of speciaal vliesdoek dat vocht doorlaat. Staan ze in de volle grond, dan kun je de grond rond de stam afdekken met blad en of coniferentakken. Gebruik geen plastic om planten mee in te pakken, het vocht dat de planten afgeven kan dan niet afgevoerd worden.

De vorstperiode loopt meestal van november tot mei. Half mei, de IJsheiligen, is een belangrijk moment voor kwetsbare planten, vanaf dan is de kans op nachtvorst zo klein dat ze weer naar buiten mogen! Hetzelfde geldt voor jonge zaailingen. Laat planten vanaf eind april even aan de buitentemperatuur wennen door ze eerst alleen overdag buiten te zetten en dan steeds wat langer.

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.