opc_loader

Menu

                                                  

Uw eigen sla kweken is vrij eenvoudig, en leuker nog, het kan bijna het gehele jaar door! Er zijn verschillende soorten sla en allemaal worden ze op een eigen manier gekweekt. Probeer de verschillende soorten sla en proef het verschil.

 

Makkelijk te kweken soorten sla

Een aantal soorten sla die gemakkelijk te kweken zijn, zijn niet alleen de meest bekende. Rucola en veldsla zijn wel heel goed te doen aangezien deze soorten het gehele jaar door gezaaid kunnen worden en in de winter om een beschut plekje vragen. Ook de winterpostelein is winterhard en zacht van smaak. Overige slasoorten om thuis te kunnen kweken zijn de Bataviasla, Romaanse sla, bladmosterd, mini sla of de pluk sla.

 

Kweken in een kas

De beste manier om te kunnen kweken is in een glazen kas. Echter zijn er ook goede alternatieven zoals een opbouwbare tuinkas, een foliekas of een plastictunnel.

 

Kweken in de open lucht

Uiteraard kan sla ook in de grond, in de open lucht, gekweekt worden. Gebruik dan wel even wat afdekvlies of groeifolie voor een vroege oogst. Deze folie kan los over de plantjes heen (want dan kan de folie meegroeien) en de zijkantjes kunnen eventueel een beetje ingegraven worden om te voorkomen dat het wegwaait.

 

Begin in februari met het zaaien van sla

Vanaf februari kunt u al om de twee weken zaaien om bladmosterd te kweken. Tot half mei kan deze geoogst worden. Vervolgens kunnen in maart en april de kropsla, ijsbergsla en de Romaanse – of bindsla gezaaid worden in een kas. In april kunnen de plantjes prima naar de open lucht. In mei en juni zijn de sla te oogsten. In de maanden mei, juni en juli kan het zaaien opnieuw om vanaf juli weer te kunnen oogsten, met weer een herhaling van zaaien in augustus en september (met uitzondering van ijsbergsla).

 

In augustus en september eigen sla zaaien

Tijdens de maanden augustus en september kunnen de bladmosterd, rucola, veld- en pluk sla gezaaid worden in een kas, vanaf december kunt u hier stapsgewijs gewoon wat bladeren van plukken.

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.