Heb je altijd al een eigen volkstuintje in huis willen hebben? Dan zou je misschien een kweekkast kunnen aanschaffen. Het is eenvoudig zelf te installeren en inrichten. Vervolgens kun je de kast gebruiken om plantjes te kweken. Een kweekkast is zowel geschikt voor binnen- als buitenlocaties. Wel zijn er een aantal zaken waar je even rekening mee moet houden.
Welke soorten kweekkasten zijn er?
Wie weet heb je onlangs met een korting een aantal tuinspullen aangeschaft. Je overweegt om een kweekkast aan te schaffen voor het kweken van plantjes. Bedenk ten eerste welke kweekkast je wilt hebben. Kies voor een groot en veilig exemplaar waar voldoende plantjes in passen. Tegenwoordig heb je de keuze uit diverse soorten kweekkasten. Zo bestaan er exemplaren met- en zonder ventilatie. Ook de verlichting kan variëren, afhankelijk van wat een specifiek soort plant nodig heeft. Over het algemeen zijn kweekkasten waarvan je de verlichting en andere onderdelen kunt veranderen iets duurder.
Besteed voldoende aandacht aan de locatie
De locatie van een kweekkast is zeer belangrijk. Plaats het altijd op een zonnige plek, zodat je plantjes voldoende zonlicht krijgen. Daardoor groeien ze voldoende. Probeer plekken met teveel schaduw juist te vermijden. Plaats de kweekkast daarnaast met de nok in de zuid-noord richting. Dit zorgt ervoor dat je maximaal van de warmte profiteert. Over het algemeen boek je meer succes met een beschutte en windvrije plek. Zorg eventueel zelf voor beschutting door in de buurt van de kweekkast een haag te plaatsen.
Zorg voor een goede fundering
Hou naast het zonlicht ook rekening met de fundering waar de kweekkast op komt te staan. Dankzij een goede fundering is de kweekkast beschermt tegen druk vanuit de grond. Het bestellen van een kant en klare fundering is niet goedkoop. Je kunt dan ook het beste zelf een fundering maken. Denk aan het storten van beton of het leggen van betontegels. Ook is het een optie om een muurtje te metselen. Met een beetje handigheid moet iedereen dit kunnen doen. Zorg ervoor dat de fundering haaks op de kas komt en laat het licht hellen over de lengte.
Zelfdragend profiel
Over het algemeen is een fundering die rechtstreeks op de aarde wordt geplaatst het sterkste. Dankzij het zelfdragende profiel hoef je geen voorbereidend werk meer te doen. Bovendien kan de kweekkast eenvoudig worden verplaatst wanneer je dat wil. Staat het bijvoorbeeld teveel in het zicht naast de andere tuinspullen? Zet het dan ergens in een afgeschermd gedeelte van de tuin, maar wel op een plek waar voldoende zonlicht de plantjes kan laten groeien.
Waar moet je de elektriciteit kwijt?
Na het plaatsen van een kweekkast op een stevige fundering is het tijd om het in te richten. Het is echter niet verstandig om meteen te beginnen met het planten van zaadjes. Je kunt beter werken via een uitgebreide planning. Op die manier doe je alles stap voor stap en zie je geen belangrijke zaken over het hoofd. Denk bijvoorbeeld goed na over de plek waar je de elektriciteit en kabels kwijt kunt. Het is belangrijk dat elektriciteitskabels nooit in de weg liggen, aangezien dit het risico op vallen en ongelukken verhoogt. Zonder elektriciteitskabels kun je echter weinig beginnen. Je hebt ze namelijk nodig voor de verlichting in de kweekkast. Deze lampen zijn in staat om zonlicht na te bootsen, wat goed van pas komt buiten de zomermaanden.
Elektriciteitskabels wegwerken
De meest gekozen optie om te zorgen voor verlichting in de kweekkast is het installeren van een aantal buitenstopcontacten in de tuin. Deze stopcontacten zijn beschermd tegen allerlei weersomstandigheden, van regen tot wind en sneeuw. Ze zijn doorgaans spatwaterdicht, waardoor de combinatie van elektriciteit en water geen risico vormt.
Zorg voor goede luchtcirculatie
Met het aanschaffen van elektriciteitskabels ben je nog niet klaar. Voor een kweekkast heb je ook flessen voeding, voorschakelapparaten, afzuiging en een koolstoffilter nodig. Ook wordt aangeraden om een kweeklamp met een schakelklok met relais aan te schaffen. Deze zorgt voor licht en dus voldoende groei van de plantjes. Een ander onmisbaar onderdeel is de afzuiger, omdat het de kweekkast verse en koele lucht geeft. Ondertussen zuigt het warme lucht juist weg. De luchtcirculatie werkt het beste wanneer je de afzuiger combineert met een ventilator.
Reflecterende wanden plaatsen
Tevens is het belangrijk om lichtdichte afsluitingen en reflecterende wanden in de kweekkast te plaatsen. Reflecterend materiaal zorgt ervoor dat het licht in de kast optimaal wordt gebruikt. Het licht reflecteert het beste wanneer de wanden zijn bekleed met reflecterend materiaal. Gebruik echter geen aluminiumfolie, omdat dit op een gegeven moment gaat oxideren. Daardoor reflecteert het niet efficiënt meer. Radiatorfolie op de wanden of een wit gelamineerd materiaal werkt wat dat betreft een stuk beter.
Uitbreidingsset voor meer ruimte
Zorg ervoor dat je alle bovengenoemde spullen goed kwijt kunt buiten de kweekkast. Dit geeft de plantjes meer ruimte. Is het toch een beetje krap in de kast? Schaf dan bijvoorbeeld een uitbreidingsset aan, zodat de plantje voldoende ruimte hebben om te groeien.
Zaadjes planten: een kwestie van geduld
Na het uitkiezen van een locatie en het in huis halen van de benodigde spullen is het tijd om de lege kweekkast in te richten door het planten van zaadjes. Dit is een redelijk eenvoudige klus. Met behulp van een handleiding ben je er ongeveer een halfuur mee bezig. Voor het groeien van de plantjes heb je wel geduld nodig. Dit neemt ongeveer drie maanden in beslag, afhankelijk van wat je in de kweekkast laat groeien. We wensen je veel succes met het inrichten van een kweekkast!
Reacties
Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.